ترید و ماینینگمفاهیم پایهمقالات

توکن حاکمیتی Governance token

مقدمه

توکن‌های حاکمیتی (Governance Token) در این سالها محبوبیت فوق العاده‌ای پیدا کرده‌اند. با ورود Yield finance، توکن‌های حاکمیتی به بزرگترین بخش اکوسیستم اتریوم تبدیل شده‌اند. اما نقش اصلی توکن حاکمیتی چیست؟ توکن‌های حاکمیتی این قدرت را به دارندگان توکن می‌دهد تا در جهتی که پروژه آن حرکت می‌کند، تأثیر بگذارند. با اینکه هنوز راه زیادی برای اثبات مفید بودن این توکن‌ها باقی مانده اما یک چیز در مورد آنها قطعی است اینکه آنها محبوبیت بسیار زیادی را به دست آورده‌اند.

طرفداران سیستم‌هایی که از توکن‌های حاکمیتی استفاده می‌کنند، معتقدند که این سیستم‌ها امکان کنترل کاربر را فراهم می‌کنند، که ایده اصلی ارزهای دیجیتال است و سبب غیرمتمرکز شدن و دموکراتیک بودن بیشتر رمزارزها می‌شود. در بیشتر موارد، سازمان‌هایی که به کاربران اجازه می‌دهند توسعه سیستم‌های خود را کنترل کنند، سازمان‌های مستقل غیرمتمرکز یا DAO نامیده می‌شوند.

توکن حاکمیتی

توکن‌های حاکمیتی، توکن‌هایی است که توسعه‌دهندگان ایجاد می‌کنند تا به دارندگان آنها کمک کند تا آینده یک پروتکل را شکل دهند. دارندگان توکن حاکمیتی می‌توانند بر تصمیمات مربوط به پروژه مانند پیشنهاد یا تصمیم‌گیری درباره ویژگی‌های جدید و حتی تغییر سیستم حاکمیت آن تأثیر بگذارند.

همچنین ورود توکن حاکمیتی باعث شده است کاربران به عنوان یک ذینفع مستقیم در سیستم عامل‌های دیفای شناخته شوند. اما اینجا یک مسئله وجود دارد! بسیاری هنوز درک نمی‌کنند که چرا این توکن‌ها مهم هستند.البته انتظار می‌رود که با افزایش محبوبیت دیفای، دانش در مورد توکن‌های حاکمیتی نیز افزایش یابد.

دلیل استفاده از توکن حاکمیتی

همه افراد در فضای کریپتو موافقت خواهند کرد که این امور مالی غیرمتمرکز بخشی پرهیجان است. اما باید توجه داشت که، پروتکل‌های غیر‌متمرکز در حال تکامل هستند و از اهمیت حیاتی برخوردار است که فرآیند تصمیم‌گیری آن اصلاح شود. نکته حائز اهمیت در مورد حاکمیت درون زنجیره ای این است که به هر ذینفع اجازه می‌دهد درباره نحوه مدیریت پروتکل بحث و رای دهد. بنابراین شما می توانید توکن‌های حاکمیتی را به عنوان سوختی که روند رای گیری مبتنی بر بلاک چین را تأمین می‌کند، بنامید.

این توکن‌ها هستند که برای نشان دادن حمایت یا عدم توافق نسبت به هرگونه تغییر پیشنهادی استفاده می‌شود. دارندگان توکن حاکمیتی همچنین می‌توانند در مورد هرگونه تغییر جدید در پروتکل رأی دهند. سیستم معمول توکن‌های حاکمیتی این است که هر توکن حاکمیتی برابر با یک رأی است. این بدان معنی است که هر شخصی که تعداد بیشتری توکن حاکمیتی یک پلتفرم را در اختیار داشته باشد، می‌تواند نقش پررنگ‌تری در تصمیم‌های آن نیز بگذارد.

استفاده از توکن‌های حاکمیتی چگونه آغاز شد؟

در دوره رونق ICO‌ها در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷، توکن حاکمیتی به اندازه امروز محبوب نبود. با این حال، بسیاری از پروژه‌های پیشرو دیفای امروزی که به دلیل توکن‌های حاکمیتی خود محبوب هستند، از سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ در حال فعالیت هستند. بسیاری از پروتکل‌های معروف امروزی دیفای مانند کامپاند و بالانسر از سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ در حال فعالیت هستند. اما توکن حاکمیتی آنها در سال ۲۰۲۰ به وجود آمد. در طول سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ ، MKR محبوب‌ترین توکن حاکمیتی در گردش بود.

MKR توکن حاکمیتی اکوسیستم MakerDAO است. و در زمان راه اندازی استیبل کوین دای ۱۰ میلیون توکن MKR وجود داشت. DigixDAO هم یکی از پیشگامان بحث در مورد توکن‌های حاکمیتی است. این شرکت مستقر در سنگاپور با فروش ۱.۷ میلیون توکن DGD به ارزش بیش از ۵.۵ میلیون دلار، توکن اتریوم دست یافت. فروش توکن های DGD در تاریخ ۳۰ مارس ۲۰۱۶ برگزار شد. توکن DGD یک توکن ERC-20 است و نقش آن اداره شبکه Digix بود.

آغاز محبوبیت توکن‌های حاکمیتی

چند ماه گذشته شاهد رشد بیش از حد برای توکن‌های حاکمیتی و فضای Yield farming بوده است. توکن‌های حاکمیتی و Yield farming باعث شده است که دنیای کریپتو درباره اهمیت ساختارهای تشویقی در پروژه‌های دیفای صحبت کند. می‌توان گفت اهمیت این دو و محبوبیت آنها بعد از روی کار آمدن توکن Comp پلتفرم کامپوند بود.

اشتیاق برای توکن COMP به حدی بود که در مدت زمان کوتاهی قیمت ۸۰ دلاری آن تقریباً ۴۰۰٪ رشد کرد تا رقم ۳۰۰ دلار را لمس کند. کامپاند شاهد ورود سیل سرمایه در پروتکل خود بود و ظرف یک هفته پس از راه اندازی، ارزش کل قفل شده آنها به ۱.۷ میلیارد دلار رسید. و این رشد بسیار حیرت‌انگیز است چون تا یک هفته قبل از آن کل سرمایه قفل شده در کامپاند تنها ۱۰۰ میلیون دلار بود.

دومین پروژه‌ای که از شور و شوق Yield farming و توکن‌های حاکمیتی بهره مند شد، بالانسر بود. نقطه قابل توجهی که در مورد توکن‌های BAL وجود دارد این است که بال توکنی نیست که بتوان آن را تولید و توزیع کرد. توکن BAL رشد خوبی را نیز تجربه کرد، همانطور که روی موج Yield farming سوار بود. در اواسط ماه جولای ، هر توکن BAL با ۸ دلار در دسترس بود اما در پایان ماه آگوست، هر توکن بال ۳۴ دلار ارزش داشت.

دو دلیل قوی برای انفجار ناگهانی محبوبیت توکن‌های حاکمیتی وجود دارد. اولین مورد این است که پروژه های دیفای که با توکن حاکمیتی ارائه شده اند، مسیری مطمئن برای بدست آوردن بازدهی نشان دادند. دلیل دوم این است که پروژه‌های دیفای با توکن حاکمیتی بازده بالایی را از طریق سود یا کارمزد ارائه می‌دهند. بنابراین دارندگان توکن‌های حاکمیتی معتقدند که شانس زیادی برای افزایش پذیرش پروژه‌های دیفای وجود دارد. از این رو ، آنها هر پروژه دیفای را که توکن‌های حاکمیتیی ارائه می‌دهند، دنبال می‌کنند. نتایج گذشته دروغ نیست زیرا سرمایه‌گذارانی که در توکن‌های حاکمیتی سرمایه‌گذاری کرده‌اند، بازده بسیار بالایی از سرمایه‌گذاری‌های خود را دیده‌اند.

چگونه توکن‌های حاکمیتی ارزش پیدا می‌کنند؟

ارزش توکن‌های حاکمیتی در طول سال جاری افزایش بسیاری یافته است. در حال حاضر ، شش توکن بزرگ حاکمیتی دیفای (AAVE ، YFI ، UNI ، COMP ، SNX و MKR) دارای حجم بازار با ارزش ۴.۱ میلیارد دلار هستند که خیلی کمتر از ۴.۸ میلیارد دلار حجم بازار بیت کوین کش نیست. بنابراین این همه ارزش از کجا آمده است؟

بخشی از پاسخ در تعامل بین استخراج نقدینگی، وام‌دهی و استیکینگ است. به عنوان مثال، کامپوند در فضای توکن‌های حاکمیتی به عنوان یک پیشگام در نظر گرفته می‌شود زیرا به کاربران از طریق توکن comp پاداش می دهد، که اینکار آنها را تشویق می‌کند وام بگیرند و وام بدهند تا توکن‌های بیشتری بدست آورند و به طور موثر خود را در برابر عدم پیش پرداخت وام بیمه کنند. به این ترتیب، COMP تقاضای خود را ایجاد می‌کند.

البته، گمانه‌زنی‌هایی به سبک قدیمی نیز وجود دارد. مانند بسیاری از این موارد در بازارهای پول سنتی و فضای کریپتو، علاقه به توکن‌های حاکمیتی با امیدواری به اینکه آنها رشد می‌کند و با گذشت زمان ارزش بیشتری پیدا کنند نیز افزایش می‌یابد. امور مالی غیر‌متمرکز یا دیفای تقریباً داغترین ترند دنیای کریپتو در حال حاضر است و مردم مشتاق هستند که بخشی از توانایی تأثیرگذاری بر نحوه اجرای این پروژه‌ها را داشته و به طور بالقوه از طریق آن پول بدست آورند.

برترین توکن‌های حاکمیتی بازار کریپتو

توکن COMP

COMP ، توکن حاکمیتی پروتکل مالی کامپوند است. این توکن را می‌توان آغازگر راه توکن‌های حاکمیتی دانست. این توکن به اعضای دارندگان خود امکان رأی دادن در مورد تغییرات اساسی کامپوند را می‌دهد. کامپوند که یکی از معروفترین پروژه‌های دیفای در زمینه وام‌دهی وام‌گیری بود، توافقنامه آغاز استفاده از توکن COMP را در ژوئن سال ۲۰۲۰ اجرا کرد. از آن زمان آغاز استخراج نقدینگی COMP، که به کاربران کامپوند اجازه می‌دهد متناسب با فعالیت‌های خود COMP کسب کنند، به کامپاند کمک کرده تا به یکی از بزرگترین پروژه‌های فضای دیفای شود. و ارزش دارایی‌های قفل شده در آن تقریباً ۷۰۰ میلیون دلار است.

توکن LEND

LEND توکن حاکمیتی و وثیقه‌گذاری پروتکل Aave است که یک پروتکل وام‌دهی و وام‌گیری غیر متمرکز در اتریوم است. Aave از نظر آنچه به کاربران دیفای ارائه می‌دهد شبیه کامپاند است، اگرچه Aave ویژگی‌های منحصر به فردی مانند وام‌های فلاش و اعطای اعتبار را ارائه می‌دهد، که به عنوان مثال توانایی اجازه دادن به دیگران در قبال وثیقه شما یک از آنها است. هنگام استیکینگ این توکن، LEND حق رأی را به شما اعطا می‌کند و همچنین کارمزدی که به دارندگان آن تعلق می‌گیرد نیز را توسط پروتکل Aave را کسب می‌کنید.

توکن BAL

بالانسر یک بازارساز خودکار (AMM) مستقر در اتریوم است که تا حدودی شبیه به Uniswap است. اما برخلاف استخرهای نقدینگی مانند Uniswap که دو توکن داخل هر استخر قرار دارد، بالانسر توانایی باز کردن استخرهای متشکل از حداکثر ۸ توکن مختلف ERC20 را ارائه می‌دهد. BAL توکن حاکمیتی Balancer است و به دارندگان آن اجازه می‌دهد تا جهت و قوانین پروتکل را تعیین کنند. این پروژه تازه راه‌اندازی شده همچنین یک کمپین استخراج نقدینگی ارائه می‌دهد، که در آن کاربران بالانسر به طور مداوم با استفاده توکن BAL پاداش دریافت می‌کنند.

توکن SNX

SNX توکن بومی پلتفرم Synthetix است که بستری غیرمتمرکز برای انتشار دارایی‌های مصنوعی مبتنی بر اتریوم اسن و می‌تواند دارایی‌های دنیای واقعی مانند ارزها، کالاها و سایر موارد را ردیابی کند. در دسامبر ۲۰۱۹، تیم Synthetix از انتقال به شبکه غیرمتمرکز خبر داد، جایی که چند ذینفع اصلی Synthetix در ابتدا می‌توانستند این پروژه را کنترل کنند و بعد از مدتی هم این دارندگان توکن SNX بودند که تصمیم‌گیرنده اصلی در مورد امور مالی و پروتکل شدند. SNX کاملاً یک توکن حاکمیتی نیست، اما به سمت این مدل در حال پیشرفت است.

توکن MKR

MKR ، توکن حاکمیتی پروژه محبوب وام‌دهی دیفای براساس استیبل کوین MakerDAO است که توکن اصلی مدیریت اکوسیستم دیفای آن به حساب می‌آید. از آن زمان، این دارایی چندین پروژه دیگر را به سمت مدیریت غیرمتمرکز الهام بخشیده است و به عنوان نوار اولیه‌ای است که این سایر پروژه‌ها در برابر آن سنجش می‌کنند. MKR برای رأی دادن در مورد تغییرات مهم در پروتکل Maker مانند افزودن انواع وثیقه‌های جدید استفاده می‌شود.

پروژه‌های زیاد دیگری نیز برای قرار گرفتن در این لیست وجود داشت ولی این پروژه‌ها را می‌توان جزو بهترین‌ توکن‌ها در نظر گرفت.

سخن پایانی

پروتکل‌های حاکمیتی به پروژه‌های دیفای در دستیابی به پتانسیل واقعی خود کمک می‌کنند. این توکن‌ها همچنین باعث می‌شوند دیفای به غیرمتمرکز بودن واقعی دست یابد. زیرا بدون اینکه کاربران کنترل پروژه دیفای را در دست بگیرند، هرگز واقعاً غیرمتمرکز نیست. از این رو، توکن‌های حاکمیتی گامی بزرگ در جهت دستیابی به تمرکززدایی واقعی است.

توکن حاکمیتی می‌توانند به طور کلی دنیای کریپتو را به سمت آنچه باید باشد یعنی به صورت کاملا غیرمتمرکز و بدون دخالت شخصی یا دولتی در آن، سوق دهد. با اینکه توکن‌های حاکمیتی یکی از جدیدترین بحث‌های دنیای رمزارزها است اما در همین مدت کوتاه هم توانسته‌اند اثرات بسیار زیادی بگذارند.

منبع : وال هالا کریپتو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا