ترید و ماینینگرمزارزمقالات

ارز دیجیتال گراف Graph

مقدمه

ارز دیجیتال گراف (The Graph) یک پروتکل ‌شاخص‌گذاری است که به جستجوی اطلاعات و داده‌ها در بلاکچین و شبکه‌های ذخیره‌ساز می‌پردازد. برای تسهیل ورود و آغاز به کار توسعه‌دهندگان یک سرویس میزبان در گراف ایجاد شده است و به زودی شبکه ی غیرمتمرکز آن نیز راه‌‌اندازی خواهد شد.

در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی ارز دیجیتال گراف (Graph) و توکن آن GRT‌ بپردازیم. با ما همراه باشید.

ارز دیجیتال Graph (گراف)

Yaniv Tal مدیر عامل ارز دیجیتال گراف، در گفت‌وگویی با Defiprime اظهار کرد:

بعد از ایجاد یک استارتاپ در زمینۀ وب، به توسعۀ اپلیکیشن‌ها و تسهیل فرآیند ایجاد آن برای افراد دیگر علاقه‌مند و مشتاق شدم. بر ابزارهای توسعه‌دهنده متمرکز شدم. در شرکت Mulesoft که به ایجاد ابزارهای توسعۀ API می‌پردازد کار کردم و سپس با همکاری با Brandon و Jannis، استارتاپی در زمینۀ ابزارهای توسعه دهنده با هدف تسهیل رابط کاربری ایجاد کردیم. از زمان دانشگاه به ایدۀ بیت کوین و تمرکززدایی علاقه‌مند بودم اما با روی کار آمدن اتریوم مطمئن شدم که با این حوزه درگیر خواهم شد. در ابتدا من و همکارانم متوجه شدیم که راه‌اندازی یک اپلیکیشن بر بستر اتریوم کار بسیار دشواری است و به همین دلیل به فکر راه‌اندازی گراف افتادیم.

ارز دیجیتال گراف (Graph) پروتکلی ‌شاخص‌گذار است و برای جستجوی اطلاعات و داده‌ها در بلاکچین و شبکه‌های ذخیره‌سازی استفاده می‌شود. توسعه‌دهندگان با ایجاد و انتشار APIهای متن باز به نام Subgraph به اپلیکیشن‌ها امکان جستجو با استفاده از GraphQL را می‌دهند. برای تسهیل ورود و آغاز به کار توسعه‌دهندگان، یک سرویس میزبان در گراف ایجاد شده است و به زودی شبکۀ غیرمتمرکز آن نیز راه‌‌اندازی خواهد شد.

در حال حاضر در پلتفرم گراف امکان شاخص‌گذاری داده‌ها در اتریوم، POA و IPFS وجود دارد و شبکه‌های بیشتری نیز به زودی به این لیست اضافه خواهند شد.

تا کنون بیش از دو هزار و سیصد Subgraph توسط توسعه‌دهندگان، برای ایجاد اپلیکیشن‌هایی همچون Uniswap، Aragon، AAVe، Gnosis، Balancer، Livepeer، DAOstack، Decentraland و … استفاده شده است.

در پشت پردۀ ارز دیجیتال Graph چه خبر است؟

این پروژه قبلاً، اپلیکیشن‌های غیر متمرکز (DApps) خود را بر بستر اتریوم ایجاد می‌کرد. در آن زمان بنیانگذاران آن متوجه شدند که هیچ راه غیرمتمرکزی برای شاخص‌گذاری و جست‌وجوی داده در آن فضا وجود ندارد. اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز به راهی برای گرفتن اطلاعات و انتقال آنها به منابع دادۀ زیرین نیاز دارند.

IPFS فضای ذخیره‌سازی ارزان و اتریوم امکان تراکنش‌های کوچک را فراهم می‌کنند اما به ندرت پیش می‌آید که داده‌ها با فرمتی ذخیره شوند که بتوان از آنها مستقیماً در اپلیکیشن‌ها استفاده کرد. استفاده از داده‌ها برای تأمین توان وب یا اپلیکیشن‌های موبایل به طور مستقیم از طریق نودهای اتریوم بسیار دشوار بود.

توسعه‌دهندگان مجبور بودند هر بار یک بک‌اند (Backend) سفارشی برای موارد جدید ایجاد کنند و از این طریق به مدیریت پردازش داده، در اپلیکیشن‌های غیر متمرکز خود بپردازند.

این شرایط مشابه زمان روی کار آمدن اینترنت بود. در آن زمان نیز افراد برای ایجاد سرورهای اختصاصی خود، از C++ استفاده می‌کردند.

به همین منظور و با هدف ایجاد دسترسی آسان و تسهیل فرآیند استفاده و بهره‌وری از اینترنت نسل سوم، پروژۀ ارز دیجیتال Graph ایجاد شد.

در پروسۀ ساخت ارز دیجیتال Graph چه گذشت؟

پروسۀ ساخت و راه‌اندازی گراف حدود سه سال طول کشید. در این مدت از تب موجود در بازار کاسته شد و افراد زیادی از این حوزه خارج شدند. اما تیم‌هایی همچون تیم گراف، با تعهد به ایجاد و توسعۀ اینترنت نسل سوم و غیرمتمرکزسازی به فعالیت خود ادامه دادند. استراتژی آنها این بود که ابتدا هاستی (Host) را ایجاد کنند و در اختیار کاربران قرار دهند تا قبل از غیرمتمرکز شدن کامل، تقاضاهای شبکه را به صورت خودکار برطرف نماید. بدین ترتیب قصد داشتند محصولی به کاربران ارائه دهند و بر اساس نظرات و فیدبک‌های آنها، به آزمون، تکرار یا اضافه کردن ویژگی‌های اصلی به پلتفرم خود بپردازند. همچنین این کار به آنها فرصت تثبیت و افزایش سرعت کدهای پایه را برای پروژه‌های بزرگ‌تر فراهم می‌کرد.

در ماه ژوئن 2020، با رشد چشمگیر پروژه‌های دیفای (DeFi) میلیاردها جست‌وجو در ماه صورت گرفت و تا ماه آگوست به چیزی حدود 4 میلیارد جست‌وجو رسید. به طور هم‌زمان تیم Graph، در حال طراحی و توسعۀ شبکۀ غیرمتمرکز نیز بودند.

این پروژه در ابتدا به جای استفاده از زبان برنامه‌نویسی Go از زبان برنامه‌نویسی Rust استفاده کردند و از انتخاب خود راضی بودند. Rust قابل‌اطمینان‌تر بود، مشکلات مربوط به مدیریت حافظه در آن وجود نداشت و علاوه بر آن امکان ایجاد سریع Rock solid های قابل‌تنظیم در آن موجود بود.

این تیم همچنین به استانداردسازی نگاشت‌های خود در AssemblyScript که در زمان اجرای WASM گردآوری شده‌اند، پرداخته است. WASM به عنوان استانداردی است که برای اجرای درست کدهای تعریف‌شده توسط کاربران، در فضایی امن و با حداکثر کارآیی ایجاد شده است. در حال حاضر داده‌ها در PosstgresDB ذخیره می‌شوند اما این تیم در تلاش هستند تا در آینده از پایگاه‌های دادۀ نسل جدید استفاده نمایند.

توکن GRT و مدل کسب و کار ارز دیجیتال Graph

گراف یک فضای متن باز است و هیچ کارمزد و هزینه‌ای را برای خود جمع‌آوری نمی‌کند. توکن GRT یک توکن کاربردی و اختصاصی در این پلتفرم است. در این شبکه دو نوع سهام‌دار (Staker) وجود دارد. دستۀ اول شاخص‌گذاران (Indexer) هستند و با نگهداری GRT به بهبود عملکرد و جمع‌آوری کارمزدهای شبکه می‌پردازند. با توجه به اینکه مقدار پاداش دریافتی آنها وابسته به مقدار توکنی است که ذخیره کرده‌اند، این موضوع به ایجاد انگیزه در آنها برای ذخیرۀ توکن‌های بیشتر و کسب سود بیشتر کمک می‌کند.

دسته دوم Curator ها هستند که با استفاده از توکن‌های GRT به شاخص‌گذاران اعلام می‌کنند که کدام SubGraph ها نیاز به شاخص‌گذاری دارند و به توسعه‌دهندگان نیز اعلام می‌کنند که از کدام یک از API ها استفاده کنند.

توسعه‌دهندگان موظف به پرداخت هزینۀ جستجو در شبکۀ The Graph هستند. هزینۀ جستجو (Query fee) مقداری است که توسعه‌دهندگان یا اپلیکیشن‌های غیر متمرکزی که SubGraph ها را جستجو می‌کنند، در ازای هر جستجو پرداخت می‌کنند. این مقدار به شاخص‌گذاران و Curators (کیوریتورها) پرداخت می‌شوند.

هزینه‌ها در شبکۀ گراف نسبت به هزینه‌های اینترنت نسل دوم بسیار کمتر است. در این شبکه، هزینه‌های مربوط به تهیۀ سرور، فضای ابری و تأمین‌کنندگان پایگاه داده و همچنین هزینه‌های مربوط به سرورهایی که برای مهندسی و تأمین و نگهداری از شبکه نیاز است، وجود ندارد.

تاریخچۀ قیمتی و اطلاعات مربوط به توکن GRT

در زمان نگارش مقاله، ارزش کل بازار ارز دیجیتال The Grap در حدود 2 میلیارد دلار است. همچنین در حال حاضر رتبۀ 52 را در لیست کوین مارکت کپ دارد.

اهداف آیندۀ ارز دیجیتال گراف

پروژه تست نت (Test net) در اواخر جولای لانچ شد. سپس این پروژه هجوم ثبت نام اپراتورهای بسیاری را شاهد بود که از این میان 200 نود موفق به پیاده‌سازی نودهای گراف شدند. همچنین هدف بعدی این پروژه، ایجاد و توسعۀ نمایه‌گذاران (Indexers) شخص ثالث و جایگزین‌کردن آنها به جای هاست (Host) قبلی خواهد بود. بعد از آن نیز به غیرمتمرکزسازی کامل شبکۀ خود اقدام می‌کنند.

هدف و دغدغۀ اصلی گراف، فراهم نمودن امکان ایجاد اپلیکیشن‌های بدون سرور و تسهیل استفاده از اینترنت نسل سوم برای همگان است.

تیم Graph معتقد است که تمرکز زدایی به تغییر شکل و سازماندهی تعامل و ارتباط انسان‌ها با یکدیگر می‌انجامد. با توجه به اهداف پیش روی این پروژه و در صورت محقق شدن آنها آینده ارز دیجیتال گراف (Graph) روشن به نظر می‌رسد.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی و بررسی ارز دیجیتال Graph و توکن آن GRT پرداختیم. ارز دیجیتال گراف (Graph) پروتکلی ‌شاخص‌گذار است و برای جستجوی اطلاعات و داده‌ها در بلاکچین و شبکه‌های ذخیره‌سازی استفاده می‌شود. توسعه‌دهندگان با ایجاد و انتشار APIهای متن‌باز به نام Subgraph به اپلیکیشن‌ها امکان جستجو با استفاده از GraphQL را می‌دهند. برای تسهیل ورود و آغاز به کار توسعه‌دهندگان، یک سرویس میزبان (Host service) در گراف ایجاد شده است و به زودی شبکه غیر متمرکز آن نیز راه‌‌اندازی خواهد شد.

منبع : وال هالا کریپتو

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا